
BELL SYSTEM PRACTICES 

AT & TCo Standard 

ADDENDUM 460-300-11 0 

Issue 2, October 1979 

CLIMBING PRECAUTIONS 

1. GENERAL 

1.001 This addendum supplements Section 
460-300-110, Issue 1. Place this pink sheet 

ahead of Page 1 of the section. 

1.002 This addendum is reissued to change the 
section numbers in Division 620 referred 

to in the section and in Issue 1 of this addendum. 

1.003 Issue 1 of this addendum was issued to 
clarify whether or when a pole can be 

climbed if a B or C pole tag has been affixed to 
a pole. 

2. CHANGES TO SECTION 

ISSUE 1 CHANGES 

2.001 On Page 1, revise paragraph 1.02 as follows: 

1.02 Further tests required when hanging an 
aerial platform or riding strand in a cable 

car are outlined in Sections 620-131-010 and 
627-295-500. If the results of tests indicate poles 
must be temporarily supported, refer to Section 
620-131-010. 

ISSUE 2 CHANGES 

2.002 On Page 5 add the following to paragraph 2.28: 
It serves as a warning to craftspeople that 

the pole is defective and should not be climbed 
or worked on without following the recommendations 
of Section 620-131-010. 

2.003 On Page 5 add the following to paragraph 2.29: 
It serves as a warning to craftspeople that 

the pole is in a dangerous condition and should not 
be climbed or worked on before being temporarily 
supported as described in Section 620-131-010. 

NOTICE 

Not for use or disclosure outside the 

Bell System except under written agreement 

Printed in U.S.A. 
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BELL SYSTEM PRACTICES 

Plant Series 

SECTION 460-300-111 

Issue 1, December 1969 

AT&TCo Standard 

JOINT USE POLES CLEARANCE AND SEPARATIONS 

1. GENERAL 

1.02 For safety reasons, the methods and tools 
to be employed in determining or measuring 

separations should not expose the workman to 
foreign potentials. 

1.02 If 0-750 volt supply circuits are in place, 
wear rubber gloves and use a standard 

measuring rule or approved equivalent free from 
metallic strips or edging. Measure from non-metallic 
parts of the supply structure such as a wood 
crossarm, or measure along the surface of the 
wood pole, and make adjustments for the difference 
in elevation or position of the foreign wires, metallic 
parts of the structure, etc. 

1.03 If supply circuits of more than 750 volts are 
in place, separations from such circuits should 

be estimated or the proper location of telephone 
attachments relative to such circuits should be 
obtained from your Supervisor. Gains or bolt holes 
below existing supply attachments may be used as 
reference points in which case the measuring rule 
can be used. 

1.04 Refer to Table A for the tools that may be 
used to measure separations and clearances 

in the span. 

1.05 The clearances and separations specified are 
those which should exist at 60'F. with no 

wind. The clearances and separations for wires 
and cables placed at temperatures other than 60'F. 
should be adjusted for temperature differences. 
For information regarding effects of temperature 
changes on sags refer to the sections of the Practices 
covering sags of wire, cable, etc., and make proper 
allowance for changes in sags and clearances due 
to temperature changes. 

1.06 If conditions are found which appear to 
require the rearrangement of plant for 

clearance or separation reasons notify your Supervisor 
so that the case can be handled in accordance with 
established local procedures. 

1.07 These sections shall be supplemented by 
locally prepared instructions covering any 

changes required to meet-

(a) The lawful requirements of state, municipal, 
or other authorities, and 

(b) specific local conditions not covered herein. 

1.08 Attachments to joint use poles shall be 
located at the proper level so that telephone 

wires, cables, etc., will have (a) the clearances 
required above ground, streets, tracks, etc., and 
(b) the separations from supply wires, cables, etc., 
required in the span and at the pole, as shown in 
the tables and illustrations. 

1.09 The separations required in the span at the 
pole are based on the assumption that 

telephone attachments are placed below supply 
attachments, except that street light span wires, 
vertical runs, and lamp brackets may be located 
above or below telephone attachments. Where 
trolley construction is involved, it is usually located 
below the telephone attachments. 

2. VERTICAL RUNS 

2.01 Vertical Runs Installed on the Pole 
Surface: The clearance and separation 

requirements applying to telephone and supply 
vertical runs installed on the pole surface are as 
follows: 

(a) Where both power and telephone vertical 
runs are located on the same pole, they 

shall be at least 2 inches apart and preferably 
on opposite sides of the pole. 

(b) Vertical runs shall be at least 3 inches from 
pole steps, and shall be so arranged as not 

to interfere with the safe use of pole steps. 

(c) Vertical runs shall be separated from span 
or guy wires, cable suspension strands, 

vertical runs, or other metal parts of the 
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SECTION 460-300-111 

TABLE A 

RECOMMENDED MEASURING TOOLS 

SUPPLY CABLES, 
TELEPHONE LINE MULTI-GROUNDED 

ALL OTHER 
TOOLS WIRES, CABLES, NEUTRAL WIRES, 

SUPPLY REMARKS 
(BY GROUPS) GUYS, AND DROP GUYS, AND 0-750 

WIRES 
WIRES 

GROUP 1 
Clearance measuring lines, 

non-metallic l i nen tapes, Yes 

ropes, etc. 

GROUP 2 
T r e e  pruner h a n d l es, 

pike poles, rods of wood, Yes -
bamboo, etc. 

GROUP 3 
Yes B Clearance Ro d 

GROUP 4 
Transits, sextants, range 

Yes finders, hand levels, tele-

heights, hitemeters, etc. 

equipment of another company (including through 
bolts and washers), by 1/8 of the circumference 
of the pole where practicable, but in all cases 
by at least 2 inches measured in any direction 
from the nearest part of the ·tertical run 
(including staples or other devices by which the 
run or its covering is attached to the pole). 

Note: For drive hooks, drive screws, pole 
steps, etc., this minimum separation can be 
met in most cases by locating such metal parts 
at least 2 inches above or below the attachment 
level of the staples or other devices by which 
the vertical run or its covering is attached to 
the pole. 

(d) With the following exceptions, all vertical 
runs of cables, conductors, and grounding 

wires shall be protected up to a point 8 feet 
above ground by a covering which gives suitable 
mechanical protection. For grounding conductors 
from supply lightning arrestors, this covering 
shall consist of wood molding or other insulating 
material giving equivalent protection. 

Exceptions-This covering may be omitted 
from: 

• Armored cables or cables installed in grounded 
metal conduit. 
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VOLT SUPPLY 
WIRES 

Must not Must not Tools must be dry 

be used be used and free of metallic 

No 

Yes 

Yes 

strands or threads 

Must not 

be used 
-

Yes -
Yes -

• Grounding conductors in rural areas where 
such conductors have a weather-resistant 
covering. 

• Grounding conductors metallically connected 
to a conductor which forms part of an 
effective grounding system. 

• Wires which are used solely to protect poles 
from lightning. 

(e) Vertical runs of telephone drop wires, ground 
wires, and cables that pass trolley feeders 

shall be provided with an insulating covering 
such as wood molding or fiber conduit from a 
point 40 inches above the highest trolley feeders 
to a point 6 feet below the lowest trolley feeders, 
but need not extend below the top of any 
mechanical protection which may be provided 
within 8 feet of the ground. 

(f) Vertical runs of supply cables or conductors, 
ground wires, and trolley feeders that pass 

telephone space and are installed on the surface 
of the pole (and any metal pipe or conduit in 
which such cables or conductors are enclosed) 
shall be provided with an insulating covering 
such as wood molding or fiber conduit, from a 
point 40 inches above the highest telephone 
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attachment to the lowest point of the vertical 
run, with the following exceptions: 

• The insulating covering need not extend 
below a point 8 feet above ground. 

• If the pole has no trolley attachments, the 
insulating covering may be omitted if the 
supply cables or conductors have an effectively 
grounded metallic sheath or are enclosed in 
effectively grounded continuous metal pipe. 

• Wood molding or fiber conduit may be 
omitted in the case of secondary supply 
conductors of not more than 300 volts to 
ground run in multiple conductor cable and 
attached to the pole surface. In the case 
of aerial supply services, the point where 
such supply cables leave the pole shall be 
at least 40 inches above the highest or 40 
inches below the lowest, telephone attachment. 

• An insulating covering is not required on 
vertical runs of ground wires that bond 
telephone plant (cables, guys, protective 
devices, etc.) to supply multi-grounded 
neutral systems. 

2.02 Vertical Runs Not Installed on the Pole 
Surface: Vertical supply cables or conductors 

not installed on the pole surface require clearances, 
as follows: 

(a) Supply service leads of not over 750 volts 
and lamp leads of street lighting circuits 

run in paired wire or multiple conductor cable 
on the street side of the pole on suitable insulators 
supported on pins or brackets shall be held taut 
at a distance of approximately 5 inches from 
the surface of the pole or from any pole steps. 

(b) When supply circuits are run as described 
(a) they shall clear telephone conductors or 

cables as follows: 

(1) Lamp leads of street light circuits or 
other supply conductors of 750 volts or 

less; by 6 inches if practicable, but not less 
than 3 inches. 

(2) Lamp leads of street light circuits exceeding 
750 volts; by at least 6 inches. 

3. 

ISS 1, SECTION 460-300-111 

If supply conductors of over 750 volts other than 
street light leads are run as in (a) report the 
matter to your Supervisor. Supply conductors 
of over 750 volts which are not street lighting 
leads should be run on the surface of the pole 
in conduit or metal sheath cable protected by 
molding or other covering. 

(c) Lamp leads that pass into or through the 
telephone space and are run from a supply 

crossarm directly to a street lamp or lamp bracket 
shall consist of paired wire or multiple conductor 
cable securely attached at both ends to suitable 
brackets and insulators. The leads shall be held 
taut at least 40 inches from the surface of the 
pole, at least 12 inches beyond the end of a 
telephone crossarm, and at least 6 inches from 
telephone drop wires. 

CLIMBING SPACE 

3.01 The required climbing space shall be provided 
and maintained on every jointly used pole 

so that workmen can go up or down the pole, and 
can perform work operations aloft with reasonable 
safety and convenience. 

3.02 Climbing space is defined as the vertical 
space reserved along the side of a pole to 

permit access to equipment and conductors located 
on the pole structure. It consists of a horizontal 
area 30 inches square, extending vertically not less 
than 40 inches above and below the cables, 
conductors, crossarms, or other attachments (Fig. 2). 
3.03 Climbing space is required only on one side 

or corner of the pole. Portions of the pole 
when included in one side or corner of the climbing 
space, and vertical runs incased in conduit (or 
other protective covering) and securely attached to 
the surface of the pole are not considered to 
obstruct the climbing space. 

3.04 If the only supply conductors at a level above 
telephone cables, conductors, etc.,  are 

secondaries (0-750 volts between conductors) supplying 
airport or airway marker lights, or crossing over 
the telephone line and attached to the pole top or 
to a pole top extension fixture, the width of the 
climbing space measured across the line may be 
reduced to 16 inches (Fig. 3). 
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SECTION 460-300-111 

SHEATH MOUNTED TELEPHONE COMPANY'S 

""�'"'""� • . '""'::•-'\:: � ''
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\-<NOTE 21 

NOTES: 

1. SEPARATION OF 1/8 OF 
POLE CIRCUMFERENCE 
BETWEEN VERTICAL RUN 
AND THROUGH BOLT,If 
PRACTICABLE, BUT IN NO 
CASE LESS THAN 2 IN. 
FROM NEAREST METAL 
PART. 

2. AT LEAST 3 IN. BETWEEN 
VERTICAL RUNS AND POLE 
STEPS. VERTICAL RUN 
SHALL NOT INTERFERE 
WITH SAFE USE OF POLE 
STEPS. 

' : : �\ ELECTRIC 

POLE MOUNTED COMPANY'S 

CABLE TERMINAL VERTICAL 
RUN 

!" "i¥ � �-:�� --! i(�C:': ;: 

L ·� "'''""�""'' / \I CONDUCTORS OR 

ELECTRIC COMPANY'S 
CABLES 

GROUND WIRE (NOTE I) 
POLE MOUNTED 
CABLE TERMINAL 

Fig. 1-Typical Vertical Run Clearances 

3.05 When drop wire attachments are made 
directly to a joint use pole, distribute from 

the face or back of the pole (Fig. 4). 

3.06 Where climbing space cannot otherwise be 
obtained on either the field or street side 
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Fig. 2-Ciimbing Space Requirements 

of the pole, place a guard arm and distribute from 
it, or place span clamps on the suspension strand 
(Fig. 5). 

3.07 The full width of climbing space shall be 
provided past longitudinal runs of cables, 

drop wires, etc., and shall be measured from the 
longitudinal run concerned. Where telephone cable 
is Jess than 40 inches from telephone wires on 
jointly used poles, respace pins to provide the 
30-inch climbing space (Fig. 6). 
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16 IN. 

Fig. 3-Secondary Feeder Crossing Over Telephone 

Lines 

Fig. 4-Ciimbing Space When Drops are Attached 

Directly to Pole 

SPAN 

CLAMP 

ISS 1, SECTION 460-300-111 

Fig. 5-Use of Guard Arm or Span Clamp to Maintain 

Climbing Space 

!r-[1 I 40 IN. 

I ABOVE 

[ ����s 
I 

I I I 40 IN. I BELOW I LINE 

I WIRES 

bL-� \ 
AT LEAST 30 IN. 

MEASURED FROM 

CABLE SIDE OF POLE 

TO NEAREST WIRE. 

Fig. 6-Respacing Pins for Climbing Space 
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